This time I've tried to make a soft breakfast apple cake.
Let's have a look!
Torta morbida di mele
Ingredients
226g butter
4 eggs
300 g all-purpose flour
200g liquid cream
180g sugar
3 tsp baking powder
2 apples
Glazed
home-made percocas peaches marmelade
Cream butter and sugar until light and fluffy. Add in one yolk at a time and continue to beat until light and fluffy. Sift flour, baking powder and salt. Add the flour into the butter mixture alternating with the fresh cream.Beat the egg whites until still and add to the mix, then add in the cubes one apple.
Prepare an 8” baking pan, greased well and line the bottom with parchment paper. Pre-heat the oven to 350 degree F (160°C).
Pour the batter into the baking pan. Smooth the top. Arrange the slice apple on top of the cake and bake for an hour till golden brown or until skewer comes out clean when tested.
Removed from oven and let it cool down for 10 minutes in the pan and then turn it out on the cooling rack. Mix the marmalade with some drops of water and brush it all over the top of the cake.
Have a try!
(Italian version)
Esistono mille versioni diverse di torte di mele, alte basse, sfogliate, con lo yogurt, senza e via discorrendo. Quello che stavo cercando io, però, era una torta alta e soffice, che sapesse poco di burro, alta e compatta ma morbida, così come l'avevo assaggiata in un ristorante di un amico.
La mia prova è stata la seguente e devo ammettere che è molto simile a quella che cercavo.
Il sapore? Delizioso!
Torta morbida di mele
Ingredienti
226 g burro
4 uova
300 g farina 00
200g panna liquida
180 g zucchero
3 cucchiaini di lievito
2 mele
Glassa
marmellata di percoche
Battere a crema il burro con lo zucchero. Aggiungere i tuorli uno alla volta. Aggiugere la farina setacciata con il lievito alternandola alla panna. Infine, aggiugere gli albui montati a neve con il pizzico di sale mescolando lentamente.
Aggiungere le mele tagliate a cubetti e disporre le mele tagliate in fette sottile sulla torta.
Preriscaldare il forno a 160° C e cuocere la torta finchè cotta (c.ca 1 h).
Una volta pronta far raffreddare e per poi glassare con la marmellata di percoche fatta in casa, mescolata con qualche goccia di acqua.
Far asciugare e poi mangiare...un po' per volta se riuscite!
Questa ricetta partecipa ad un anno Ammodomio.
yumm! A slice of this apple cake and a cup of coffee would be heavenly!
ReplyDeleteThank you Ashley! But also with a cup of coffee and milk or a fresh orange juice. I love any apple cake, that simple flavour...gnammy! Keep me posted when you'll try it. :)
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